Om Matjungelen

I Matjungelen kan barn utforske, leke og lære om mat som er bra for kroppen og kloden.

Matjungelen er et aktivitetsprogram for barnehage og SFO der barna kan utforske og oppdage en jungel av mat! De får dyrke planter, jakte på plast, smake på spennende matvarer, slenge seg gjennom krydderløypen og forske på ulike eplesorter. 

Mange barn er svært opptatt av både mat og miljø, og gjennom aktivitetene i Matjungelen får de utforske og oppdage en verden av mat. Gjennom lek og lærerike aktiviteter får barna praktiske ferdigheter og økt engasjement et næringsrikt og bærekraftig kosthold.

blomst

En jungel av aktiviteter

Matjungelen bugner av lekne aktiviteter for barnehager og SFO. Her kan barna få mulighet til å være kreative på kjøkkenet, utforske nye råvarer, bli kjent med nye smaker og lære mer om mat som er bra for kroppen og kloden. 

Det er de voksne i barnehage og SFO som planlegger og setter i gang aktivitetene i Matjungelen, sammen med barna. Aktivitetene er lekpreget og fleksible, og dekker flere områder som kan knyttes til rammeplanarbeidet. Dette er temaer som blant annet mat fra jord til bord, matkultur, mat- og måltidsglede, matmot og mat i sesong. 

I tillegg til aktiviteter for barna finner man også kompetanseheving, inspirasjon, oppskrifter og andre verktøy for de ansatte, som kan være til hjelp i mat- og måltidsarbeidet i barnehage og SFO.

Blaeretang_2
halvt eple@3x

Hvordan komme i gang?

Barnehager og SFO må melde seg på for å delta i Matjungelen. Se oppdatert informasjon om påmelding på henholdsvis Matjungelen SFO og Matjungelen Barnehage. Det er gratis å delta i Matjungelen, og alt innholdet ligger tilgjengelig digitalt. Innholdet kan enkelt tilpasses lokale rammer og behov ved den enkelte barnehage og SFO. 

Matjungelen er et ledd i oppfølging av nasjonal handlingsplan for bedre kosthold. Innholdet i Matjungelen er kunnskapsbasert, og er laget med utgangspunkt i  Helsedirektoratets kostråd, Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skole og SFO og Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i barnehagen. 

Gi barn en matglad fremtid

Matjungelen har som formål å skape engasjement og nysgjerrighet rundt matens betydning for helse og miljø. Med Matjungelen får barna oppdage en jungel av mat. De får rom til å utforske ulike råvarer og smaker, og oppleve matglede i fellesskap. Målet er at barna selv skal få kunnskap om- og bli engasjert i temaer omkring mat og miljø.

Det er viktig at barna får medvirke og bli hørt i saker som omhandler deres hverdag og deres fremtid. Og barnas engasjement for mat og miljø smitter raskt over på andre. Derfor er det et langsiktig mål i Matjungelen at barna også kan påvirke andre rundt seg i positiv retning, til å ta bedre matvalg for kroppen og kloden. 

rosmarin
Asset-14@4x-400x424

Matjungelen er utviklet av Folkelig i samarbeid med Opplysningskontoret for frukt og grønt, Høgskulen på Vestlandet og Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet, på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Et prosjekt på oppdrag fra Helsedirektoratet

I 2015 kom konsernsjef i Tine, Hanne Refsholt, med idéen om at barn kunne bli «endringsagenter» og påvirke både unge og voksne til å ta bedre matvalg for kroppen og miljøet. Dette innspillet ble senere fulgt opp av helseminister Bent Høie og Gunnhild Stordalen i EAT, før Helsedirektoratet så fikk oppdraget om å vurdere om dette kunne gjennomføres som et nasjonalt kostholdstiltak.

Etter en anbudsrunde fikk Folkelig oppdraget med å utvikle et pilotprosjekt for å teste ut konseptet på SFO høsten 2017. Med svært positive resultater ble prosjektet videreutviklet og skalert til et nasjonalt prosjekt, med god støtte fra Gjensidigestiftelsen. I 2021 ble prosjektet også utvidet til barnehagene som arena.

Målet er at tilbudet skal bli brukt som et nasjonalt folkehelsetiltak av så mange  barnehager og skolefritidsordninger som mulig, i løpet av de neste årene.

Har du spørsmål eller kommentarer til Matjungelen?

Ta kontakt med oss på post@matjungelen.no