Utforsk sesongene med norske råvarer

I Norge har vi tilgang til et godt og bredt utvalg av frukt, bær og grønnsaker i butikken hele året. Det er fordi vi importerer det vi ikke kan produsere selv. Men har du tenkt på hvorfor det er spennende og smart å spise norske råvarer når de er i sesong? 

Støtt bonden og tenk bærekraft

Når vi velger norske råvarer i sesong støtter vi den norske bonden. Det norske landbruket sørger for arbeidsplasser, og vi kan være selvforsynt med god mat i perioder hvor det kan være vanskelig eller dyrt å importere. Samtidig tar vi vare på all den gode kunnskapen og tradisjonene i det norske landbruket.

Norsk frukt og grønt i sesong har oftest kort vei fra jord til bord, og derfor er maten helt fersk når den når deg. Slik blir det også mer bærekraftig å spise mat i sesong. 

Ofte er det god sammenheng mellom et bærekraftig kosthold og et helsefremmende kosthold. Mye frukt, bær og grønnsaker, grove kornprodukter og litt mindre rødt kjøtt er bra for både helse, miljø og lommebok. 

Les intervju med eplebonden Arita fra Åkre gård i Hardanger

 

Gled deg til sesongens smaker

Alle venter vi vel spent på når de norske jordbærene kommer, og mange venter også på nypoteter og nykål. De norske råvarene i sesong smaker ofte ekstra godt. Tenk for eksempel på hvor godt den første biten av et norsk Aroma-eple smaker om høsten. Når de norske produktene kommer til butikken er de både ferske og fristende. Dessuten er de også rimelig og næringsrike. Agurk, rabarbara, asparges, salat, blomkål, gulrøtter, løk, poteter og epler gir deg et variert og fargerikt kosthold. Gjennom hele sommeren og høsten kommer det nye varer i butikken, og mange norske grønnsaker som poteter, kål og gulrot kan lagres lenge og spises gjennom vinteren. 

Prøv Matjungelens sesongmat-bingo

 

Let etter skattene

Det kan være spennende for både små og store å smake på alt etterhvert som det nå kommer i sesong. Se hvilke norske råvarer dere finner neste gang dere er i butikken.  En enkel måte å spotte dem på er å lete etter NytNorge merket.

God jakt i matjungelen!

 

Denne saken er skrevet i samarbeid med Opplysnigskontoret for frukt og grønt.

Du kan lese mer om norsk mat i sesong på frukt.no

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Tang og tare – en undersjøisk matjungel

Tareskogen Visste du at det finnes en skog under vann? En tareskog? Tareskogen er en slags undersjøisk regnskog, som er hjemmet til mange forskjellige arter. Småfisken bruker tareskogen til å gjemme seg i, det er skjulestedet deres frem til de vokser seg større. Mange av matfiskene våre, som torsk og sei, bruker tareskogen til å ...

Måltider og smittevern på SFO

Vi vet at mange av dere synes det er vanskelig med matservering samtidig som dere skal opprettholde smittevern gjennom koronapandemien. Vi tok en prat med Eva Rustad de Brisis fra Helsedirektoratet for å få vite hvilke regler som gjelder, og få tips til hvordan vi fortsatt kan ha trygge og gode måltider sammen på AKS ...

Fiskefin matpakke uten gris

Mange barn er glad i fisk og sjømat, men de aller fleste barn og voksne har plass til mer av det enn vi spiser i dag. Fisk trenger heller ikke være noe som kun står på middagsmenyen. En matpakke med sprelske innslag kan være en super måte å få i seg mer fisk og sjømat. ...

En god matpakke til skolestart

Nok næring til en dag med lek og læring Barn spiser mange måltider på skole og skolefritidsordning i løpet av et år, og mange av disse kommer i en matpakke. For å sikre at barna har overskudd og energi til en lang dag med skole, lek og fritidsaktiviteter er det viktig at matpakken gir barna ...

Ta jungelbarna med på fisketur

Å fiske er en spennende aktivitet for store og små. Vi gir deg noen gode tips for å komme i gang med fisking sammen med barna.

Morsomme fakta om spiselige ville vekster

Naturen er full av spiselige ville vekster. Hvorfor ikke bruke sommeren til å utforske noen av godsakene dere kanskje ikke har oppdaget enda? Skvallerkål Visste du at skvallerkål, som nå er et forhatt ugras, ble innført av munkene som matplante en gang i middelalderen? De dyrket rett og slett skvallerkål i klosteret for å spise, ...

Top