Tema for oktober: Fra fjord til bord
Her finner dere aktiviteter og e-læring til tema Fra fjord til bord.
I årshjulet anbefaler vi å fokusere på dette temaet i oktober, men dere velger selv hvordan dere vil legge opp Matjungelåret på deres SFO/AKS.
Vi setter ekstra fokus på livet i havet om dagen, og oppfordrer dere til å gjøre det samme! La havet være tema for en periode, og lek dere med hva slags prosjekter man kan gjøre med utgangspunkt havet og alt som lever der nede.
Hvorfor det da? – Alt barna lurer på om havet
Kan havet skifte farge? Hvordan puster fiskene? Og hvorfor spiser hvalene egentlig plast? Her får spørre om alt de lurer på om havet, og Håkon på Akvariet i Bergen forteller og forklarer.
Denne filmen er fin å se sammen som en introduksjon på temaet Fra fjord til bord. Her er mange spennende fakta om havet, og kanskje pirrer den nysgjerrigheten for mer utforsking og undring sammen.

Aktivitet: Bingo i fjæra
Hvis dere er i på tur i fjæra er det alltid mye å oppdage av dyre- og planteliv. Bruk bingoarket for å gjøre oppdagelsen til en gøyal lek for store og små, og lær mer om hva som befinner seg i fjæra samtidig. Bingo kan gjøres individuelt eller i små grupper, og gjør det gjerne til en konkurranse der det er om å gjøre å finne og krysse av i alle rutene først.
Målet med denne aktiviteten er å la barna få utforske hva som finnes av dyre- og planteliv i fjæra, lære om fjæra og havet som matfat og undre seg over det de oppdager.

Aktivitet: Plastjakt og strandrydding
Plastavfall skaper store problemer for mennesker, dyr og miljø. For å unngå at avfallet havner i havet er det viktig å plukke det opp, og her kommer strandryddingen inn. Både privatpersoner og organisasjoner arrangerer nå strandryddedager, og det kan også SFO/AKS gjøre. Så ta med dere hansker og poser ut på tur, og bli med på dugnaden.
Dere kan også ta barna med og jakte på plast og avfall i fjæra, eller i andre naturområder i nærmiljøet deres. I denne aktiviteten får barna både kunnskap og egne erfaringer om problemet med plast og avfall på avveie og hvordan forsøpling påvirker natur, mennesker og dyr.

Aktivitet: Skattejakt i fjæra
Det er utrolig hvor mye spennende det er som lever i fjæra! Her finnes det vakre skjell, raske krabber, skummel tang og småfisk som leker gjemsel. Alle artene som lever i fjæra har på en eller annen måte tilpasset seg både våte og tørre forhold, siden fjæra, eller tidevannsonen som det også heter, er oversvømt ved flo og tørrlagt ved fjære. Fjæra er også et matfat, hvor man kan sanke råvarer som tang, skjell og krabber, for å lage smakfulle og kortreiste sjømatretter. Ofte finner man også ting som ikke hører hjemme i fjæra, som plast og annet avfall som mennesker har kastet fra seg.
Målet med denne aktiviteten er å vekke barnas naturglede og nysgjerrighet om livet i fjæra, la de oppdage og bli kjent med ulike arter som finnes i naturen, og øve på å beskrive hva de finner.

Aktivitet: Sløye og filetere fisk
De fleste av oss får fisken ferdig fisket, fraktet, sløyet, filetert og pakket fra butikken. Det er både praktisk for oss i en travel hverdag, og gjør terskelen for å spise fisk enda lavere. Men hvis man er ute og fisker er det greit å vite hva man skal gjøre med fisken når man først har fått den på kroken. Og uansett hvor god fiskelykke du har er det å kunne sløye og filetere fisk en nyttig kunnskap som er viktig for både voksne og barn å ta vare på. Det gir også en større forståelse for matens reise fra fjord til bord. Ikke minst – hvis barna har vært med og tilberedt fisken er det større sannsynlighet for at de også har lyst til å smake, og forhåpentligvis like fisken.
Har dere prøvd å sløye en fisk før? Det er ikke så vanskelig som du kanskje tror, både barn og voksne kan få det til.

Aktivitet: Plastkunst
Ta med barna på plastjakt i naturen og lag et kunstverk av plasten dere finner. Aktiviteten gir barna kunnskap og erfaringer om plast i naturen, og setter fokus på avfallssortering og gjenbruk av plast.
Utforsk også
Matjungelfilm: Lær å sløye fisk med Matilda og Karoline Lag lakseburger med Fredrik Hald
Oppskrifter: Sjøburger Fiskekakespyd Ertesuppe med torsk
E-læring: Å mestre smaking Fra jord til bord
Aktiviteter: Havets skattekiste Jungelbingo: Mat i sesong
Mer inspirasjon: Fiskesprell Lerøy kit Planetpatruljen om tang
Har du spørsmål eller kommentarer til Matjungelen?
Ta kontakt med oss på post@matjungelen.no
Husk: Du kan gjerne sende inn bilder og videoer fra aktivitetene på SFO til oss på e-post, så legger vi det ut på Jungeltelegrafen.