Gresskar – ikke bare halloweenlykt

Gresskar finnes i mange forskjellige størrelser, former og farger. Faktisk kan man finne gresskar som er både gule, grønne, orange og stripete. Fortsatt er det Halloweengresskarene som er de mest populære, men interessen for andre matgresskar er også økende.

 

En populær tradisjon

Tradisjonen med gresskarlykter siste dagen i oktober er kommet for å bli. Halloween har de siste årene blitt mer og mer populært i Norge.  Mange velger å bruke anledningen til å lage en hyggelig lysfest for familie og venner, mens barna går “Knask eller knep” som vi kaller det på norsk. Da kler de seg ut i skumle kostymer som spøkelser, skjeletter, zombier eller hekser og går på dørene til naboene for å få godteri.

Bruk Halloweengresskaret i matlagingen!

Beregninger fra de norske dagligvarebutikkene tyder på at det kommer til å rulle ut over 200.000 Halloween-gresskar til Norske hjem de neste par ukene. Det er over 900 tonn, og en ganske betydelig mengde mat, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt, som oppfordrer til å ha det gøy med å lage mat av gresskar.

I tillegg kommer 40 – 50 tonn med ulike typer matgresskar. Pyntegresskar solgt i dagligvare og blomsterhandel kommer i tillegg. Har du ikke brukt gresskar i matlagingen før er tiden inne for å prøve. Skal du gå løs på et matgresskar er stalltipset å bake det i ovnen. Skallet kan nemlig være svært hardt, men etter en tur i ovnen blir det mørt og fint, og lett å bearbeide. Husk å vaske gresskaret godt under rennende før tilbereding.

 

Gresskar egner seg godt til ovnsbaking, og kan fint brukes i supper og bakverk. Og glem ikke kjernene. Tørkede gresskarskjerner er deilig snacks og velegnet i bakst og på frokostblanding. Foto: Synnøve Dreyer Frukt.no

Slik lager du haloweenlykt

Skjær av toppen og hul ut gresskaret. Ta bort alt av løst kjøtt og kjerner.

Bruk blyant eller tusj til å tegne på figuren du ønsker å kutte ut.

Bruk en liten og skarp kniv til å kutte med. Skjær hele veien igjennom og dytt bitene ut.

Plasser telys i bunnen av lykten og den er klar til bruk.

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Aktivitetestips i vinter- og påskeferien

Smittevern og matservering – Webinar

Refstad AKS – Med fokus på matlaging

Kål er bra for kroppen og kloden

Kom i gang med bærekraftig mat på SFO

Borge SFO tar oss med inn i Matjungelen

Måltider og smittevern på SFO

Tang og tare – en undersjøisk matjungel

Fiskefin matpakke uten gris

En god matpakke til skolestart

Er ikke din SFO med i Matjungelen? 

Fortvil ikke – selv om dette er et prosjekt for noen utvalgte pilotskoler på Vestlandet  er målet å finne ut om Matjunglene kan bli et nasjonalt prosjekt, og da er det store muligheter for at flere kan finne veien inn i jungelen. Du kan uansett bruke oppskriftene på nettsiden, og lese nyttige tips og triks på Jungeltelegrafen underveis.

Har du lyst til å være med i Matjungelen? Meld din interesse!
Top