Plastjakt og strandrydding
Finurlige fakta om plast
Plast produseres fra ikke-fornybare kilder – olje, kull og gass. Og plastens største påvirkning på miljøet kommer fra skadene fra plast som havner i havet og fra klimagassene som slippes ut når plast brennes istedenfor å resirkuleres.
Det produseres 300 millioner tonn plast hvert år. Men bare 9 prosent av all plast i verden resirkuleres. Derimot kastes 8 millioner tonn plast i havet. Det er 15 tonn hvert minutt. Hvis dette fortsetter vil det i 2050 være mer plast enn fisk i havet! Plast er et menneskeskapt materiale som ikke kan brytes ned i naturen. Plasten blir bare brutt ned til mindre biter, som til slutt blir mikroplast. Mikroplast er bittesmå plastbiter på 5 millimeter eller mindre, som blir spist av fisk og andre havdyr. I Norge dannes det rundt 8000 tonn mikroplast hvert år og den største kilden til mikroplast kommer fra slitasje på bildekk. Plastavfall skaper store problemer for mennesker, dyr og miljø. For å unngå at avfallet havner i havet er det viktig å plukke det opp, og her kommer strandryddingen inn! Både privatpersoner og organisasjoner arrangerer nå strandryddedager, og det kan også SFO/AKS gjøre. Så ta med dere hansker og poser ut på tur, og bli med på dugnaden.
Huskeliste og utstyr
- En strand eller annet naturområde å rydde
- Avfallslsekker, gjerne små og store
- Hansker
- Antibac
- Refleksvester
- Førstehjelpsutstyr
- Varme klær og støvler
- Eventuelt redningsvester
- Bingoark og penner
Tips! Hold Norge Rent har gratis poser og hansker i mange størrelser til alle strandryddere som dere kan få tilsendt.
Forberedelser
- Finn et område i nærheten som dere ønsker å rydde, og planlegg turen godt.
- Finn frem alt dere trenger av utstyr, og print ut ark til avfallsbingo.
Gjennomføring
Introduksjon
- Snakk med barna om avfall og avfall i naturen. Hva tror de skjer med plasten i naturen? Hvordan havner avfall i havet? Hva kan vi selv gjøre for å bruke mindre plast i hverdagen?
- Forklar barna at dere skal ut og rydde strender for å unngå at avfallet havner i havet og brytes ned til mikroplast. Ta på dere godt med klær og ta med utstyret som trengs for strandryddingen.
Aktiviteten
- Forklar barna på forhånd hvor de har lov til å gå for å plukke avfall.
- Barna kan gjerne være sammen i små grupper. Hver gruppe får hansker og hver sin avfallspose.
- Alle beholdere med flytende innhold, glass, skarpe gjenstander eller sprøyter bør voksne ta hånd om.
- Rydd så lenge dere vil, og husk godt med mat og pauser underveis.
- Det er best å rydde mens man har det gøy! Bruk Matjungelens avfallsbingo samtidig mens dere rydder for å gjøre strandryddingen til en lekbasert aktivitet, der det er om å gjøre å først finne alle de ulike typene avfall som finnes på bingobrettet.
Tips til variasjon og tilpasninger
- Dere kan lage en intern strandryddekonkurranse på SFO. Hvilken gruppe klarer å plukke mest avfall?
- Dere trenger ikke dra til en strand for å plukke avfall. Gjør det til en vane å ta med hansker og avfallsposer på tur i nærområdet, og plukk med dere litt hver gang.
- Tips foreldre om denne aktiviteten – kanskje er dette noe barna kan ta med foreldrene på også?
Jungelbingo: Avfall i naturen (pdf)
Husk! I tillegg til å rydde opp plasten er det minst like viktig å sørge for at den ikke havner i naturen i første omgang, ved å forbruke mindre plast og resirkulere den plasten vi bruker.

Har du spørsmål eller kommentarer til Matjungelen?
Ta kontakt med oss på post@matjungelen.no
Husk: Du kan gjerne sende inn bilder og videoer fra aktivitetene på SFO til oss på e-post, så legger vi det ut på Jungeltelegrafen.