Dyrk din egen matjungel!

Det er lett å bli fascinert av å se noe vokse og gro til en stor plante, bare ut ifra et lite frø! Gå på frøjakt hjemme og se etter frø og grønnsaker du kan spire og re-dyrke. Har du prøvd å ta frøene fra en paprika og plante de i jord, eller sette en stump av en purreløk i vann, slik at den får nytt liv? Her får du noen enkel tips for å sette i gang.

Hvordan så frø

 

  1. Lag blomsterpotter av doruller, melkekartonger, yoghurtbegere etc. Gjenbruk er bra!
  2. Fyll pottene med jord. Såjord bør være næringsfattig, så har du balkongkasser med gammel jord så er den perfekt til dyrking.
  3. Gå på frøjakt på kjøkkenet og se hva hva som kan spire! Finner dere solsikkefrø? Valmuefrø? Korianderfrø? Helkorn?
  4. Små frø skal kun ha et tynt lag med jord med ca 4-5 frø pr potte, større frø kan ha 1,1,5 cm jord og ca 2-3 stykker i potten.
  5. Merk det du sår med en merkelapp på potten eller trepinner, her bruker du det du har. Det viktigste er å merke fordi det er fort gjort å glemme hva man har sådd.
  6. Finn frem en tom sprayflaske og skyll den rent for såpe og vaskemiddel, denne er perfekt for å vanne frøene med siden de bare skal ha en lett dusj.
  7. Hold jorden fuktig hver dag, og gi jorden en lett dusj med vann.
  8. Legge plast over potta så tørker den ikke så fort ut. Lag små luftehull i plasten! Prøv med en kulepenn, syl eller noe annet spisst.
  9. Så det som spirer og vokser raskt! Det er både gøy og motiverende å se at noe skjer raskt. Mungbønner, erteskudd, karse, solsikkefrø eller reddikspirer er alle frø som spirer raskt.
  10. Frø liker å spire mørkt og varmt, så sett pottene et lunt sted uten direkte sol.
  11. Når det kommer frem spirer plasser pottene et lyst sted, men beskytt dem mot den sterke solen i begynnelsen, helst ikke over 20 grader.

 

Re-dyrking

“Regrowing” betyr å dyrke på nytt og er en fin måte å redusere matsvinn på hjemme. Har man brukt en grønnsak, for eksempel vårløk, i matlagingen kan man sette stumpene i vann istedenfor å kaste de. Da vokser den grønne delen raskt ut igjen, og man har nå enkel tilgang på vårløk, igjen og igjen. Her trenger man ikke nødvendigvis jord heller, for at plantene skal vokse, men det kan være lurt å sette de i jord hvis man vil ha en stor plante av f.eks avokado.

 

  1. Re-dyrk grønnsaker ved å sette stumpene i vann. Prøv med hjertesalat, kål, stangselleri, purre, fennikel og vårløk.
  2. Det tar ca 1-4 uker å få et spiselig resultat.
  3. Prøv dere gjerne frem med andre grønnsaker også, for eksempel hvitløk eller ingefær,

Lykke til!

Hvis du poster bilder av dyrkingen på instagram så kan vi følge med på prosjektet ditt. Bare husk å tagge bildet med #matjungelen og @matjungelen på instagram så får vi beskjed.

 

 

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

September er måneden for norske epler

September er høysesong for norske, smakfulle eplesorter – og det finnes mange ulike sorter å velge mellom! Siste tirsdag i september er den norske Epledagen, og i den anledning setter vi ekstra stort fokus på Norges nest mest spiste frukt i Matjungelen.

Bli med på noe veldig jungelsk og spennende!

Bli med på norgeshistoriens største markering! Fredag 30.august arrangeres norgeshistoriens største markering for klimaet. Klimabrølets arrangeres for å vise politikerne at de må gjøre tiltak slik at vi kan begrense global oppheting til 1,5 grader - i tråd med Parisavtalen. Klimabrølet samler unge og gamle og på tvers av politisk tilhørligheter og øvrige samfunnslag til ...

7500 nye SFO-barn svinger seg inn i Matjungelen nå i høst!

Etter en spennende innspurt har vi fått på plass 50 nye SFOer fra 13 forskjellige kommuner i Matjungelens aktivitetsprogram! Det betyr at over 7500 nye barn skal delta i prosjektet fra skolestart i august!

Top