Dyrk din egen matjungel!

Det er lett å bli fascinert av å se noe vokse og gro til en stor plante, bare ut ifra et lite frø! Gå på frøjakt hjemme og se etter frø og grønnsaker du kan spire og re-dyrke. Har du prøvd å ta frøene fra en paprika og plante de i jord, eller sette en stump av en purreløk i vann, slik at den får nytt liv? Her får du noen enkel tips for å sette i gang.

Hvordan så frø:

  1. Lag blomsterpotter av doruller, melkekartonger, yoghurtbegere etc. Gjenbruk er bra!
  2. Fyll pottene med jord. Såjord bør være næringsfattig, så har du balkongkasser med gammel jord så er den perfekt til dyrking.
  3. Gå på frøjakt på kjøkkenet og se hva hva som kan spire! Finner dere solsikkefrø? Valmuefrø? Korianderfrø? Helkorn?
  4. Små frø skal kun ha et tynt lag med jord med ca 4-5 frø pr potte, større frø kan ha 1,1,5 cm jord og ca 2-3 stykker i potten.
  5. Merk det du sår med en merkelapp på potten eller trepinner, her bruker du det du har. Det viktigste er å merke fordi det er fort gjort å glemme hva man har sådd.
  6. Finn frem en tom sprayflaske og skyll den rent for såpe og vaskemiddel, denne er perfekt for å vanne frøene med siden de bare skal ha en lett dusj.
  7. Hold jorden fuktig hver dag, og gi jorden en lett dusj med vann.
  8. Legge plast over potta så tørker den ikke så fort ut. Lag små luftehull i plasten! Prøv med en kulepenn, syl eller noe annet spisst.
  9. Så det som spirer og vokser raskt! Det er både gøy og motiverende å se at noe skjer raskt. Mungbønner, erteskudd, karse, solsikkefrø eller reddikspirer er alle frø som spirer raskt.
  10. Frø liker å spire mørkt og varmt, så sett pottene et lunt sted uten direkte sol.
  11. Når det kommer frem spirer plasser pottene et lyst sted, men beskytt dem mot den sterke solen i begynnelsen, helst ikke over 20 grader.

Re-dyrking

“Regrowing” betyr å dyrke på nytt og er en fin måte å redusere matsvinn på hjemme. Har man brukt en grønnsak, for eksempel vårløk, i matlagingen kan man sette stumpene i vann istedenfor å kaste de. Da vokser den grønne delen raskt ut igjen, og man har nå enkel tilgang på vårløk, igjen og igjen. Her trenger man ikke nødvendigvis jord heller, for at plantene skal vokse, men det kan være lurt å sette de i jord hvis man vil ha en stor plante av f.eks avokado.

  1. Re-dyrk grønnsaker ved å sette stumpene i vann. Prøv med hjertesalat, kål, stangselleri, purre, fennikel og vårløk.
  2. Det tar ca 1-4 uker å få et spiselig resultat.
  3. Prøv dere gjerne frem med andre grønnsaker også, for eksempel hvitløk eller ingefær.

Lykke til!

Og du? Vi vil gjerne se hvordan det går. Del bilder av prosjektet ditt på instagram og tagg med #matjungelen. Vi gleder oss til å se bilder av kreative plantepotter, spirer og ville vekster.

 

 

Flere nyheter fra Jungeltelegrafen

Aktivitetestips i vinter- og påskeferien

I store deler av landet er det vinterferie denne uken, og om ikke så lenge kommer også påskeferien hoppende. Langdager på SFO kan være en fin mulighet for å utforske Matjungelen med morsomme aktiviteter både inne og ute.   BÅLTUR MED GOD MAT Bruk dagen ute! Pakk med varme klær, god mat og litt ved, ...

Smittevern og matservering – Webinar

Kombinasjonen smittevern og matservering på SFO kan være en vanskelig nøtt å knekke. Sammen med Eva Rustad de Brisis fra Helsedirektoratet har vi laget et webinar om hvordan vi kan finne gode løsninger i en utfordrende hverdag med pandemi. På slutten av webinaret blir det stilt mange gode spørsmål, og da har vi også med ...

Refstad AKS – Med fokus på matlaging

Refstad Aktivitetsskole ligger i Oslo kommune og består av omtrent 220 barn og rundt 20 ansatte. De holder til utenfor bykjernen og har flere fine turområder i nærmiljøet. I tillegg har de litt ekstra fokus på mat, og da er det spennende å høre hvordan de svinger seg i jungelen. Vi tok en prat med ...

Top