Borge SFO tar oss med inn i Matjungelen

Alle kan finne sine egen vei rundt omkring i Matjungelen. Derfor er det ekstra morsomt å høre hvordan SFO’ene bruker oss. Vi tok en prat med Borge SFO som finner glede i barnas entusiasme og engasjement. Når de bruker Matjungelen har de bestemt seg for at litt er bedre enn ingenting – På den måten får de til kjempemasse! 

Hvordan er det på Borge SFO?

Borge skole SFO ligger i Porsgrunn kommune, og består av 102 elever og 10 ansatte. Skolen ligger bynært, men vi har likevel mange fine turområder som vi benytter oss mye av. 

Vi har alltid hatt fokus på mat og valgte for en del år tilbake å ha en utdannet kokk som står for matlagingen. Det gjør at det er en som har ansvar for å lage god og næringsrik mat fra bunnen av og at vi andre kan bruke tiden sammen med barna.

Da vi ble presentert for Matjungelen syntes vi det virket spennende. Vi ønsket å ta skrittet enda et steg inn i matverdenen. Vi ville utforske sammen med barna.

Hvordan bruker dere innholdet fra Matjungelen?

Vi lager månedsplaner for hver måned. Her setter vi Matjungelen inn som et av temaene og følger årshjulet som ligger på matjungelen.no. Der henter vi også tipsene til aktiviteter. 

Barna har lange skoledager og så vi gjør Matjungelen en dag i uka. Da bruker vi den dagen som barna har kortest skoledag. Annenhver uke er vi på tur og da tar vi med oss aktivitetene dit.

Da prøver vi også å lage mat som kan knyttes til temaet, for eksempel laget vi en fiskesuppe på bål da temaet var Fra fjord til bord.

Vi har også gjort det så enkelt som å steke epler eller paprika på bålet under et annet tema. Vi legger det alltid på et nivå som det er mulig å gjennomføre. Noen dager får vi til mye, andre dager får vi til bittelitt.

Vi er i tillegg så heldig at skolen er tilknyttet en andelsgård som SFO besøker i høstferien. Vi bruker høstferien fordi det er da vi har tid. Da høster vi grønnsaker som vi lager suppe av. Barna lærer masse om hvordan grønnsakene vokser i jorda, og ikke minst hvordan de ser ut før de kommer i butikken. Det passet perfekt med temaet Fra jord til bord.

Deilig høstsuppe med selvplukkede grønnsaker
Deilig høstsuppe med selvplukkede grønnsaker

Hvilket opplegg har dere hatt størst suksess med?

Vi synes det er en suksess for hver lille ting vi får gjort. Derfor er faktaopplysningene med quiz et hjelpeverktøy det er lett å støtte seg på. Det er lærerikt og morsomt på samme tid. Det ønsker vi mer av!

Krydderløype, sanseløype og eplesmaking var også populært. Denne uka fikk 2. trinn være med å se på at en sløye fisk. Barna fikk ta på alt på fisken. Det var virkelig spennende! Her var det mye usikker fnising og store øyne. En helt ny opplevelse for mange, og som vi har hørt det ble fortalt om i hjemmene etterpå. 

Barna synes det er spennende å utforske råvarene

Hvordan responderer barna på opplegget?

Barna har blitt mer bevisste på hva vi spiser, og hva som er bra for kroppen og hva som er bra for kloden. Vi ser at barna synes det er gøy å smake nye smaker når det ikke bare er et måltid, men også et opplegg rundt. De mest engasjerte barna gleder seg til neste tema etter å ha lest månedsplanen, og de lærer noe nytt i i hvert tema. Barna blir utfordret, og de sprenger grenser ved for eksempel å tørre å ta på innvollene til en fisk. Vi hører også at noen tar med seg erfaringer og kunnskap ved å lage ting hjemme som vi har laget på SFO. Den beste responsen er likevel i øyeblikkene da de oppdager ting sammen med smil, latter, grimaser og prat.

 

Hva har personalet lært?

Personalet var både nysgjerrige og skeptiske i starten. Det er et spennende tema, men noen lurte på hvordan skulle få det til i en hektisk hverdag.

Mat engasjerer heldigvis lett. På matjungelen.no har vi lest oss opp og blitt mer bevisste på temaene. Vi har lært nytt om ting vi trodde vi hadde kunnskap om. Noen er mer engasjerte enn andre, men vi deler ideer og forteller hverandre om opplevelser. Vi er enige om at det morsomste og mest inspirerende er å se barnas entusiasme i øyeblikket.

Vi ser også viktigheten av å dokumentere aktivitetene gjennom bilder. De henger vi opp slik at barna og vi i personalet kan snakke om opplevelsene sammen. Det gir en følelse av fellesskap på tvers av alle aldre. Vi har lært og opplevd noe sammen. Erfaringene er også at vi gjerne skulle hatt mer tid. Vi kommer liksom ikke gjennom alt vi skulle ønske å utforske. 

Dokumentasjon ser vi er spesielt nyttig i disse restriksjonstider hvor foresatte hos oss ikke kommer inn i bygningen og barna er i kohorter.  Vi henger opp bildene i vinduene slik at de ses fra utsiden. På den måten deler barna opplevelsene sammen og med foresatte ved henting og bringing.

Har dere noen tips til nye SFO’er som skal i gang med matjungelen?

Vi har god erfaring med å sette temaene inn i en plan. Da er årshjulet til Matjungelen god å bruke. Det ligger også mange tips til aktiviteter på nettsiden under de ulike temaene. Vi har hatt veldig glede av faktaopplysninger med påfølgende quiz her hos oss. Da har vi et ferdig verktøy uten å bruke så mye forberedelsestid. Vi har hele tiden hatt et motto om at noe er bedre enn ingenting. Det her skal være gøy! Del ideer og opplevelser i personalet, gjerne med bilder eller film. Vær nysgjerrige! Det krever litt engasjement, men gir så mange gode opplevelser!

Lyst å utforske Matjungelen? Meld på din SFO her 

Flere nyheter fra jungeltelegrafen

Kål er bra for kroppen og kloden

Kål kan brukes i mange ulike matretter. Den er godt egnet å dyrke over hele landet og holder seg frisk lenge hvis den får ligge kjølig. Vi kan derfor dyrke mesteparten av den kålen vi spiser i Norge. Fra et bærekraftperspektiv er det bra å spise mye grønnsaker, og det er et godt valg å ...

Kom i gang med bærekraftig mat på SFO

Maten vi spiser påvirker ikke bare kroppen og helsen vår, den påvirker også kloden. Matvalgene dere tar i SFO-hverdagen har betydning for klima og miljø - men også for barnas forståelse av hva som er gode matvalg for kroppen og kloden. Så hvordan kan vi bli mer bærekraftig på SFO?  Matproduksjon står for en stor ...

Måltider og smittevern på SFO

Vi vet at mange av dere synes det er vanskelig med matservering samtidig som dere skal opprettholde smittevern gjennom koronapandemien. Vi tok en prat med Eva Rustad de Brisis fra Helsedirektoratet for å få vite hvilke regler som gjelder, og få tips til hvordan vi fortsatt kan ha trygge og gode måltider sammen på AKS ...

Tang og tare – en undersjøisk matjungel

Tareskogen Visste du at det finnes en skog under vann? En tareskog? Tareskogen er en slags undersjøisk regnskog, som er hjemmet til mange forskjellige arter. Småfisken bruker tareskogen til å gjemme seg i, det er skjulestedet deres frem til de vokser seg større. Mange av matfiskene våre, som torsk og sei, bruker tareskogen til å ...

Fiskefin matpakke uten gris

Mange barn er glad i fisk og sjømat, men de aller fleste barn og voksne har plass til mer av det enn vi spiser i dag. Fisk trenger heller ikke være noe som kun står på middagsmenyen. En matpakke med sprelske innslag kan være en super måte å få i seg mer fisk og sjømat. ...

En god matpakke til skolestart

Nok næring til en dag med lek og læring Barn spiser mange måltider på skole og skolefritidsordning i løpet av et år, og mange av disse kommer i en matpakke. For å sikre at barna har overskudd og energi til en lang dag med skole, lek og fritidsaktiviteter er det viktig at matpakken gir barna ...

Ta jungelbarna med på fisketur

Å fiske er en spennende aktivitet for store og små. Vi gir deg noen gode tips for å komme i gang med fisking sammen med barna.

Morsomme fakta om spiselige ville vekster

Naturen er full av spiselige ville vekster. Hvorfor ikke bruke sommeren til å utforske noen av godsakene dere kanskje ikke har oppdaget enda? Skvallerkål Visste du at skvallerkål, som nå er et forhatt ugras, ble innført av munkene som matplante en gang i middelalderen? De dyrket rett og slett skvallerkål i klosteret for å spise, ...

Matredding før ferien

Nå før ferien kan det være lurt å ta en liten opprydding i skapene . Her er noen gode tips til hvordan vi kan redusere matsvinn og få tømt skapene før sommeren: Brød Lag krutonger og bruk som topping i supper Frys ned brød i skiver og tin de i brødristeren når de skal serveres ...

Top